- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia

lunchbox

środa, 18 września 2013

Moje czwartki są zakręcone o tyle, że jestem w pracy od rana do wieczora z dwugodzinną przerwą gdzieś w środku. Tak w sam raz na lunch na mieście, na który to zawsze namawia mnie ordynator. Ale wiadomo jak to bywa na mieście -  nie zawsze dobrze, a prawie zawsze dość drogo. Gdy już znudzi Ci się tanio i smacznie (czyt. pierogi za 4 zeta w Barze Teatralnym), a także masz już serdecznie dość kanapek z serem i keczupem - czas na sałatkę!

Składniki (na 2 porcje dla głodomorów lub 4 porcje dla jedzących normalnie):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g rukoli (czyli takie standardowe opakowanie)
  • 10 orzechów włoskich
  • 4 gruszki

a także:

  • miód
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • zioła prowansalskie

Kurę myjemy, kroimy w kostkę i marynujemy (2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie) - najlepiej całą noc, a jeśli nie mamy tyle czasu to pół godziny chociaż. Następnie kurę smażymy.

Dzień wcześniej najlepiej tez przygotować sos. Mieszamy 1 łyżeczkę miodku, 1 łyżkę oliwy i sok wyciśnięty z połowy cytryny, a także odrobinę soli, pieprzu i zioła. Odstawiamy na noc do lodówki.

Do śniadaniowego pudełka wkładamy umytą rukolę, gruszki pokrojone na ćwiartki, potem w paski, a potem te paski jeszcze na pół, kurczaka oraz obrane, pokrojone orzechy. Całość polewamy sosem, zamykamy pudełko i bierzemy do pracy.

A wy co jecie w przerwie na lancz?:) 

 Akcja z gruszką w tle

Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów