- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
czwartek, 30 maja 2013

Uwielbiam rabarbar. Co roku nie mogę się doczekać, aż rozpocznie się sezon na tę rewelacyjną roślinę. Gdy czuję zapach rabarbaru zawsze mam przed oczami słoneczne lato spędzane u babci i ten cudowny kompot, który dla nas robiła. Nikt, naprawdę nikt nie potrafi powtórzyć tego smaku, który mieszka gdzieś w zakątku mojej głowy.

Tegoroczny sezon na rabarbar rozpoczęłam od tarty, takiej o:

Składniki na ciasto (przepis pochodzi stąd):

  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru (ciasto wychodzi stosunkowo mało słodkie, można więc spokojnie dać 150g cukru, jeśli ktoś woli słodsze)
  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Wszystkie składniki (masło pokrojone w kostkę) wrzucamy do miski i zagniatamy. Formujemy kulkę, umieszczamy ją w foliowym woreczku a następnie wkładamy na godzinę do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto dzień wcześniej i zamroziłam. W taki wypadku należy wyciągnąć je na około 2-3 godziny przed pieczeniem.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na foremkę do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i pieczemy około 15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • 4 gałązki rabarbaru
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru

Rozgrzewamy w rondelku cukier z odrobiną wody. W międzyczasie obieramy i kroimy rabarbar w kostkę. Gdy cukier się rozgrzeje wrzucamy rabarbar oraz imbir i kilka minut podgrzewamy. Obserwując konsystencję rabarbaru wpadłam na genialny pomysł. Tak, w tym roku MUSI powstać kilka słoiczków rabarbarowej konfitury.

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 kostki masła
  • cukier
  • mąka
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Składniki na kruszonkę zagniatamy tak aby powstała.. kruszonka oczywiście :) cukier i mąkę sypię zawsze na oko, jak pewnie większość z Was.

Wyciągamy z piekarnika podpieczony spód i podkręcamy temperaturę do 180 stopni. Wykładamy na niego rabarbar, posypujemy kruszonką a następnie znów wkładamy do piekarnika na 35 minut.

W domu pachnie obłędnie. Za oknem deszcz, a w kuchni mam odrobina lata. Polecam tę tartę szczególnie osobom, które nie lubią rabarbaru. Spróbujcie. Kto wie, czy się nie zakochacie? :)

środa, 29 maja 2013

Poniedziałek był swoistym powrotem do przeszłości, w której to przeszłości nie było jeszcze tego bloga, ale gotowało się na potęgę. Spontanicznie, radośnie, robiąc meksyk w kuchni. Tak też było tym razem. Między jedną lampką wina a drugą, w międzyczasie zerkając na Kilera (oglądanego po raz sto piętnasty), zainspirowani przepisem z Men's Health stworzyliśmy coś na kształt tacos.

Żeby zrobić taką kieszonkę, która ma udawać tacos rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przewieszamy placek przez 3 szczebelki grilla, tak aby zwisał z dwóch stron i zapiekamy około 3 minuty.

Takie dania mają to do siebie, że można wrzucić do nich co tylko dusza zapragnie. U nas było co następuje (starczyło na 4 tacos i jeszcze trochę zostało):

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone i podsmażone w ulubionych przyprawach
  • mała cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 2 małe cukinie, pokrojone w plasterki, posypane solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie grillowane na patelni
  • pół kostki sera feta, pokrojonego w kostkę
  • pomidor, pokrojony w kostkę
  • garść rukoli
  • czerwone pesto, do posmarowania placków od wewnątrz

Gdy przygotujemy wszystkie składniki, napełniamy nimi tacos i gotowe.

Specjalne podziękowania dla mojego poniedziałkowego towarzysza :) fajnie było oderwać się na chwilę.

sobota, 04 maja 2013

Muffinki lubię najbardziej za to, że są proste, szybkie w przygotowaniu, można zrobić je na nieskończenie wiele sposobów i są dobre na każdą okazję. Tym razem przedstawiam wersję łaciatą :)

składniki na 12 sztuk:

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • tabliczka białej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Jajka miksujemy cukrem waniliowym i zwykłym na puszystą pianę. Margarynę roztapiamy i po ostudzeniu dodajemy do jajek. Połowę z każdej czekolady roztapiamy (w osobnych naczyniach) i odstawiamy. Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę.

Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Rozdzielamy ciasto na dwie części.

Do pierwszej dodajemy kakao, roztopioną ciemną czekoladę i pokrojoną w kostkę białą czekoladę. Do drugiej - wiórki kokosowe, roztopioną białą czekoladę i pokrojoną w kostkę ciemną czekoladę.

Do 3/4 wysokości papilotek nakładamy trochę białego ciasta i trochę ciemnego. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

Polecam gorąco muffinki w wersji łaciatej :)

środa, 01 maja 2013

Bez zbędnych wstępów: szybki, zdrowy i nie-aż-tak kaloryczny przepis na makaronowy obiad :)

składniki (dla 2 osób):

  • pół paczki makaronu pełnoziarnistego (świderki)
  • pół kostki sera feta
  • 1 bakłażan
  • garść kiełków soi
  • garść ziaren słonecznika
  • kilka pomidorków cherry
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka

Makaron gotujemy al dente. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Bakłażana kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy kiełki i smażymy jeszcze chwilę razem.

Fetę kroimy w kostkę, pomidorki na ćwiartki.

Na makaron wykładamy bakłażana z kiełkami, na to kładziemy fetę i pomidorki, a całość posypujemy słonecznikiem i świeżo posiekanym oregano.

 

Smacznego :)

wtorek, 23 kwietnia 2013

Owoce to idealny moim zdaniem pomysł na drugie śniadanie. Dziś miałam straszną ochotę na witaminową mieszankę wybuchową i oto co wyszło:

Żeby zrobić taką kolorową sałatkę potrzebujemy co następuje:

  • 1 jabłko
  • 1 pomarańczę
  • 1 kiwi
  • 1 granat
  • pół cytryny
  • 4 łyżeczki płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu

Obieramy te owoce, które wymagają obierania, a następnie kroimy i wrzucamy do miseczki.  Wydobywamy granatowe kuleczki, które też lądują razem z resztą owoców. Całość posypujemy płatkami owsianymi. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go z cynamonem, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i gotowe :)

Z podanych składników wyjdą dwie porcje, więc najlepiej zajadać się w towarzystwie bliskiej osoby :) 

Sałatka nadaje się też na wynos do pracy/szkoły. Całość można zmieszać z jogurtem naturalnym i mamy pożywne drugie śniadanie :)

czwartek, 18 kwietnia 2013

Rok 2013 został okrzyknięty Międzynarodowym Rokiem Quinoa. Ma to na celu rozpropagowanie tej ciekawej, zasobnej w składniki odżywcze oraz taniej i łatwej w uprawie (jednak już nie w kupnie, przynajmniej na razie) rośliny. Postanowiłam sprawdzić na własnej skórze (a raczej podniebieniu), gdzie tkwi fenomen. I tym oto sposobem powstał pomysł na lekki obiad.

Na jedną porcję potrzebujemy:

  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 2 pomidory
  • małą cukinię
  • garść ziaren słonecznika
  • ulubione przyprawy

Na sos:

  • mały jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie

Komosę dokładnie płuczemy. Gotujemy około 20 minut i odcedzamy.

Cukinię kroimy na plastry, doprawiamy (u mnie sól, słodka papryka, zioła prowansalskie) i z dwóch stron grillujemy na patelni.

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Przygotowujemy sos, et voila.

Komosa okazuje się całkiem dobra, ma taki lekko orzechowy posmak. Jest fajną alternatywą obiadową dla ryżu, makaronów, kasz, czy innych ziemniaków. Polecam :)

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Nie znam osoby, która nie lubi naleśników. Pewnie dlatego, że można je podawać na tysiąc różnych sposobów i każdy może skomponować coś idealnego dla siebie.

Zapraszam na naleśniki z serii: Wykopek&Pieg gotują :)

Składniki na ciasto:

  • mleko
  • mąka
  • jajko
  • szczypta soli
  • dodatek ekstra: skórki otarte z 1 limonki, 1 cytryny i 2 pomarańczy

Celowo nie podaję proporcji, bo na pewno każdy z Was ma swój idealny przepis na ciasto. A drugim powodem jest to, że my zawsze robimy na oko.. więc nie mam pojęcia ile było mleka i mąki. Niektórzy polecają dodawać odrobinę wody gazowanej. Ja jednak nie jestem tego zwolennikiem, zdecydowanie wolę takie maksymalnie cienkie, niemalże "papierowe" naleśniki, od tych puszysty.

Składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę (w międzyczasie dodajemy mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej, naleśnikowej konsystencji), dodajemy starte skórki, et voila. Możemy już smażyć.

Składniki na konfiturę:

  • 1 limonka
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • cukier trzcinowy
  • likier migdałowy

Cytrusy filetujemy, drobno kroimy, wrzucamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy cukier (na oko) i trochę likieru (też na oko). Podgrzewamy mieszając, aż do momentu, gdy sok odparuje a nasza konfitura nabierze konfiturowej konsystencji.

Tak przygotowaną konfiturą smarujemy naleśniki, zawijamy w ulubiony sposób i jemy :)

Polecam taką mocno cytrusową wariację na temat naleśników :)

niedziela, 07 kwietnia 2013

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki. Są sycące, nie koniecznie muszą być kaloryczne i co najważniejsze, można je zabrać do pracy/szkoły na drugie śniadanie. Dzisiaj prosta w wykonaniu i lekka dla żołądka sałatka z makaronem ryżowym.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 25dkg chudej szynki
  • puszka kukurydzy
  • 4 małe zielone ogórki
  • koperek

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem i posypujemy posiekanym koperkiem.

Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku i przyprawami. Polewamy sosem sałatkę i gotowe.

Sos jest dość delikatny, więc jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może pozmieniać proporcje według uznania.

czwartek, 04 kwietnia 2013

Podobno przyszła wiosna.. więc najwyższy czas wziąć się za siebie i zacząć jeść trochę bardziej zdrowo. Koniec moich ulubionych kanapek z żółtym serem i keczupem! :D do dziś urozmaicam swoją dietę, będę jeść więcej warzyw i owoców, może nawet trochę więcej się poruszam.. ;) Jakiś czas temu zasiałam sobie rzeżuchę. Pięknie wyrosła i nadaje się już do spożycia.

Rzeżucha ma mnóstwo witamin i mikroelementów, między innymi: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, siarkę, potas, magnez, wapń, żelazo, chrom, jod. Oprócz tego dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie, usprawnia przemianę materii oraz obniża poziom cukru we krwi. Moim zdaniem jest idealna do sałatek i kanapek (można też dodawać ją do zup, ale już po zdjęciu z gazu - gotowanie spowoduje częściową utratę witamin). A do tego tania i prosta w uprawie. Nic tylko się zajadać, najlepiej cały rok :)

Czego potrzebujemy, żeby zrobić sobie dobre i zdrowe śniadanie:

  • 2 kromki ulubionego chleba
  • biały serek
  • rzeżucha

Z kromek robimy grzanki, smarujemy serkiem, posypujemy rzeżuchą.

  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • rzeżucha

Jajko gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Pomidora parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Całość posypujemy rzeżuchą.

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • kilka kropli cytryny

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę z jajka, rzeżuchy i pomidora.

Banalnie proste, a jakie smaczne i zdrowe. Tym sposobem mam z głowy 1 z 5 zalecanych porcji owoców/warzyw/soku.

sobota, 30 marca 2013

Mistrzem babki jest moja mama i to ona zawsze ją piecze. Jednak w tym roku na wzór Piłata umyła ręce i oznajmiła, że wychodzi na spacer, a jeśli chodzi o babkę to "róbta co chceta". Wykonawcami tegorocznego wypieku są: moja siostra i ja. Autorem przepisu jest: Paweł Małecki (jedyne co zmieniłam, to zamiast pomarańczy użyłam cytryn).

 

składniki:

  • 125g masła
  • 125g margaryny
  • 220g cukru (dałam troszkę mniej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 170g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn, sok wyciśnięty z jednej
  • 2 łyżki kakao

Masło i margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie miksujemy na gładko z cukrem, dodając po jednym jajku. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy mąkę i proszek (przesiewamy) i delikatnie mieszamy.

Ciasto rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej skórkę z cytryny i sok.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i posypanej lekko bułką tartą formy na zmianę: trochę białego, trochę czarnego. Na koniec całość lekko można zamieszać łyżką, powstaną fajne esy-floresy.

Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach.

Babkę można polać cytrynowym lukrem, lub posypać cukrem pudrem. U nas w wersji posypanej.

Wszystkiego smacznego na Święta :)

Babki i babeczki

 

Tagi: cytryna kakao
18:01, sheridens , ciasta
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów