- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
wtorek, 23 października 2012

Tym razem piekarnik dorwała moja mama. I wyszły jej pyszne ciasteczka, które smakowały genialnie wraz z poranną kawą :)

ciastka

składniki

- 25 dkg zmielonego twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 25 dkg margaryny
- 25 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- szczypta soli
- cukier puderdo posypania
- 3-4 jabłka

Zimną margarynę kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy jabłka na półksiężyce. PO wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółka. Do każdego kółka wkładamy kawałki jabłka i składamy na pół sklejając rogi. Wychodzi coś na kształt uśmiechu pełną gębą, o takiego -> :D

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Jabłka można zastąpić innymi owocami lub konfiturą. Polecam te ciasteczka, są naprawdę pycha!

czwartek, 04 października 2012

Jeśli macie ochotę na placki, ale inne niż ziemniaczane, polecam ten przepis:

składniki (12 sztuk):
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 jajka
- mąka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- oliwa z oliwek
- śmietana

 

Wykonanie: cukinie myjemy (nie obieramy!) i trzeby na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy najlepiej w sitku, żeby ją odsączyć. Paprykę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Odsączone warzywa umieszkamy w misce, dodajemy jajka oraz przyprawy (te podane, albo własne ulubione). Całość mieszamy. Gdy "ciasto" jest zbyt wodniste dodajemy mąkę.
Smażymy na średnim ogniu, na oliwie z oliwek. Podajemy ze śmietaną.

 

Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów