- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
niedziela, 04 grudnia 2011

Drugie, które dziś popełniłam. Zainspirował mnie przepis z mojewypieki.blox.pl, a że uwielbiam ciasta z nutą korzennych przypraw, ochoczo zabrałam się do bałaganienia w kuchni ;)

 

muffiny korzenne z jabłkami i krszonką

składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

składniki mokre:

- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
- 3 łyżki roztopionego masła (ok 45 g)

dodatkowo: 2-3 jabłka pokrojone w kostkę

kruszonka:

- drobno pokrojone orzechy włoskie
- cukier
- troszkę masła (proporcje na oko ;-) )

Wykonanie:

Znów działamy na dwie miski, po czym łączymy niezbyt dokładnie składniki mokre z suchymi. Dodajemy pokrojone jabłka i znów lekko mieszamy. Nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Pieczemy w ok 200 stopniach przez 15-20 minut.

W kuchni unosi się rewelacyjny zapach przyprawy do pienika i jabłek. A tymczasem idę zawinąć się w koc i popijać moje wyroby herbatą o smaku pomarańczy :)

Już dawno chciałam zrobić muffiniki kawowe i oto nadeszłą ta wiekopomna chwila. Smakują idealnie w jesienne deszczowe popołudnia popijane gorącym kakao, czekoladą czy czym sobie tylko chcecie.

muffinki kawowe z czekoladą

 

składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli


składniki mokre:
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki jogurtu lub kefiru
- 0,5 szklanki mleka
- kilka kropli aromatu rumowego

dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczki


polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- mleko

Wykonanie: jak zwykle mokre i suche mieszamy w osobnych miskach, potem łączymy zawartość obu naczyń i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i znowu mieszamy. Nakładamy do foremek (do ok 2/3 wysokości)  i pieczemy w ok. 200 stopniach przez 15-20 minut.


Po wyjęciu z pieca polewamy polewą wykonaną w następujący sposób: czekoladę  z masłem i kawą roztapiamy w kąpieli wodnej. Po zdjęciu z palnika dolewamy tyle mleka, żeby konsystencja była w miarę płynna. Gotową polewą dekorujemy muffinki :)

Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów