- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
piątek, 01 listopada 2013

Czterodniowy weekend w bezczelnie uroczym Wrocławiu, tak uroczym, że mam ochotę zaorać go z zazdrości, że tam nie mieszkam. Ostów Tumski i złota jesień. Krasnale. Bez mapy ciężko je odnaleźć. Most z kłódkami, stały punkt mojej trasy spacerowej. O co tak naprawdę chodzi w tym zwyczaju? Zabawne. Ciekawe, ile z tych kłódek nie spełniło swojej funkcji.

Wracam do Gliwic i okazuje się, że.. tęskniłam. Moje miasto też ma swój most.

Kokardki z mięsem mielonym i warzywami

Obiad poniedziałkowy był zbieraniną różnych rzeczy, improwizacją na szybko. Całkiem niezłą i fotogeniczną improwizacją :)

składniki:

  • 400g makaronu kokardki
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 1 biała papryka
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa, sól, pieprz, słodka papryka, chili

Brokuł - pokroić na małe różyczki, lekko podgotować w osolonej wodzie.

Cebulę pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty czosnek. Dorzucić mięso, doprawić i smażyć chwilę. Następnie dodać pokrojoną cukinię i paprykę, przykryć i dusić, aż cukinia będzie miękka.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wraz z brokułem dorzucić na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut.

W międzyczasie ugotować makaron.

Na talerze wyłożyć makaron, a na makaron zawartość patelni.

W daniu tym jest ważny timing. Należy zgrać gotowanie i smażenie tak idealnie, aby nikt nie marudził. Trzeba uważać, żeby brokuł się nie rozgotował oraz żeby cukinia była wystarczająco miękka. ARCYTRUDNE zadanie.

Dziś jest dzień, w którym należy zapalić świeczkę mojej legitymacji studenckiej. Z tej okazji grobowa piosenka, bo już tęsknię.

Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów