- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
sobota, 19 stycznia 2013

Ostatnio często mam smaka na sałatki.. a może po prostu mam już dość jedzenia kanapek na kolację :) dlatego właśnie dziś zrobiłam taką oto 3-składnikową sałatkę:

Składniki:

  • 400g makaronu świderki (u mnie pełnoziarnisty, ale zwykły jak najbardziej też może być)
  • opakowanie pomidorków cherry
  • opakowanie sera feta

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • trochę pieprzu i soli
  • inne ulubione przyprawy

Zaczynamy od dressingu. Do szklanki wlewamy oliwę, przeciskamy czosnek i dodajemy posiekaną bazylię. Ja dorzuciłam jeszcze trochę suszonych ziół prowansalskich, przyprawę suszone pomidory, pieprz i odrobinę soli. Taką smakową oliwę warto przygotować dzień wcześniej, aby nabrała fajnego aromatu. Można też zrobić sobie całą butelkę smakowej oliwy wrzucając do niej ulubione przyprawy. Bardzo przydatna rzecz i fajnie wzbogaca smak różnych potraw, szczególnie tych śródziemnomorskich.

Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby szybciej ostygł. Przekładamy go do miski, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Fetę kroimy w kostki, pomidorki w ćwiartki, a następnie dorzucamy do makaronu. Delikatnie mieszamy i sałatka gotowa.

Zamiast dressingu z oliwy można użyć czerwonego lub zielonego pesto - też fajnie smakuje.

Smaczna, nieskomplikowana i sycąca. Gorąco Wam polecam :) za pomysł dziękujemy Kamisi :)

niedziela, 13 stycznia 2013

Ostatnio chodzą za mną sałatki i nie chcą się odczepić ;) dziś przepis mojej mamy na prostą, ale za to pyszną sałatkę, która u mnie w domu znika z prędkością światła.

Składniki na małą miskę (na 4 osoby):

  • 40 dkg pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • majonez
  • sól, pieprz

Pieczarki obieramy, kroimy na drobne kawałki i podsmażamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy i kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękł, na dosłownie 3 minutki, a następnie odsączamy. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy majonez (ja daję około 2 płaskie łyżki), doprawiamy solą i pieprzem do smaku, na koniec posypujemy pietruszką i gotowe :)

Na zdjęciu jest akurat opcja bez pietruszki, ale polecam ją dodać. Moim zdaniem pasuje idealnie :)

sobota, 05 stycznia 2013

Jeśli chodzi o sałatki na imprezy u mnie króluje gyros. Bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, zawiera składniki, które wszyscy lubią i do tego efektownie wygląda. Polecam :)

Składniki (na średniej wielkości miskę):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6-7 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • pół kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • keczup (wg mnie lepszy jest pikantny)
  • majonez (polecam kielecki, bo ma intensywniejszy smak)
  • przyprawa gyros
  • oliwa do smażenia

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oliwie. Cebulę i ogórki kroimy na małą kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Wszystko mamy gotowe, teraz układamy warstwowo, najlepiej w przeźroczystej misce. Ja mam dwa sposoby:

sposób I:

  1. kurczak
  2. cebula
  3. warstwa keczupu
  4. ogórki
  5. kukurydza
  6. warstwa keczupu
  7. warstwa majonezu
  8. kapusta pekińska

 

sposób II (na zdjęciu):

  1. kurczak
  2. warstwa keczupu
  3. ogórki
  4. cebula
  5. kukurydza
  6. warstwa majonezu
  7. warstwa keczupu
  8. kapusta pekińska

Macie jakieś inne sposoby układania warstw? :)


 

Tagi




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów