- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
Blog > Komentarze do wpisu

Trochę inny jabłecznik

Uwielbiam szarlotki na kruchym cieście. Pyszne słodziutkie z kruszonką na wierzchu. Są niemalże idealne - ich jedynym minusem jest czas przygotowania. Jeśli nie ma się zamrożonego ciasta "na czarną godzinę", to wykonanie szarlotki znacznie się przedłuża. Wczoraj musiałam zrobić coś na szybko, ze składników, które akurat miałam w lodówce. I tak zrodził się pomysł na jabłecznik na jogurtowym cieście. Jak się okazuje, pośpiech i lenistwo mogą się przyczynić do czegoś dobrego :)

Składniki (okrągła forma, 23cm):

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 150 ml  szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo:

  • 3 jabłka
  • cytryna
  • cynamon
  • cukier puder
  • odrobina ciepłej wody

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy cynamonem.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy jogurt, następnie olej i jeszcze chwilę miksujemy. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta, a następnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka wykładamy na wierzch ciasta i delikatnie wciskamy je głębiej. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach (termoobieg).

Z cukru pudru, wody i łyżeczki cynamonu przygotowujemy lukier i ozdabiamy nim upieczone ciasto.

Placek jest puszysty, mięciutki, pachnący jesiennie jabłkiem i cynamonem. A do tego bardzo szybki w przygotowaniu. Jest fajną alternatywą dla klasycznej szarlotki. Rozszedł się niczym ciepła bułeczka, z czystym sumieniem polecam :)

niedziela, 06 października 2013, sheridens

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/06 19:51:17
Ładne, szarlotkowe!
-
gin86
2013/10/06 20:01:28
Musiał bosko pachnieć :)




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów