- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z jabłkiem, żurawiną i syropem karmelowym

Muffinki mają taką genialną cechę, że pasują na każdą okazję. A już na pewno są idealną przekąską na babskim wieczorze. Te były takie niepozorne, na jeden kęs, nie za słodkie - w sam raz do wina :)

 

składniki (na 18 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • pół opakowania suszonej żurawiny
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1/4 szklanki syropu karmelowego
  • cynamon

Żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Jabłko kroimy w drobną kostkę.

Roztrzepujemy jajka, dolewamy mleko, olej oraz syrop karmelowy, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy składniki suche i całość lekko mieszamy. Ciasto mamy gotowe - możemy je nakładać do papilotek.

Do każdej babeczki dodajemy kilka cząstek jabłka oraz kilka owoców żurawiny (odsączonej). Posypujemy babeczki cynamonem i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

 

Nie wiem czy to kwestia przepisu, czy raczej mojego piekarnika, czy może dałam zbyt dużo owoców, ale babeczki nie wyrosły tak imponująco, jak tego oczekiwałam. Macie jakiś idealny przepis na dobrze rosnące babki? Podzielcie się, chętnie wypróbuję w ramach poszukiwania przepisu idealnego :)

sobota, 23 marca 2013, sheridens

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/23 19:29:48
nie może być , wspaniałości przedstawiasz ach i och !:)
-
gin86
2013/03/24 19:36:09
Wyglądają smakowicie :) Bardzo mi się podobają takie dodatki :)




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów