Blog > Komentarze do wpisu
Mocno czekoladowe muffinki z jabłkiem, żurawiną i migdałamiKolejne, które zrobiłam na sylwestra. Jestem ogromną fanką połączenia gorzkiej czekolady i żurawiny, dlatego bardzo często robię takie właśnie muffiny, eksperymentując tylko z innymi dodatkami. Składniki na 12 sztuk:
Żurawinę zalewamy mlekiem i odstawiamy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku z czekoladą, od czasu do czasu mieszamy. Dosypujemy kakao i podgrzewamy aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie odstawiamy od ostudzenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy rozpuszczoną masę czekoladową i jeszcze chwilę miksujemy. Dosypujemy mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy do ciasta jabłko, odsączoną żurawinę i migdały, całość mieszamy i nakładamy do foremek. Posypujemy kolorową posypką i wstawiamy do piekarnika na 25 minut (180 stopni, termoobieg). Polecam wszystkim muffinki na sylwestra :) są wygodne, proste w przygotowaniu i co najważniejsze można puścić wodze fantazji i wymyślać nowe ich wersje :) Pysznego Sylwestra i wszystkiego słodkiego w Nowym Roku! :)
poniedziałek, 31 grudnia 2012, sheridens
|
![]() ![]() |