- lub mniej światowo mufinka - rodzaj ciastka w kształcie grzyba atomowego, zwykle zapakowany w papierową foremkę nazywaną papilotką. Często mylony z babeczką gdyż prawie niczym się od niej nie różni . - nonsensopedia
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak imbirowo-cytrynowy z warzywami

Robiłam to danie jakiś czas temu, w ramach karnych obiadów. Było naprawdę pycha. Z tego co pamiętam przepis znaleziony w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego ;)

Składniki:

4 piersi z kury, 1 por, 4 marchewki, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 3 łodygi selera naciowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szklanka rosołu drobiowego, kawałek świeżego imbiru, oliwa z oliwek do smażenia, ryż

marynata: 2 łyżeczki mielonego imbiru, cytryna (skórka + sok), łyżeczka curry, 2 łyżeczki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Mieszamy składniki do marynaty i zalewamy tym pokrojone piersi, a następnie odstawiamy na trochę do lodówki. Najlepiej przygotować sobie to rano, ewentualnie dzień wcześniej - wtedy mięsko fajnie przesiąknie smakiem.

Marchewkę, seler, imbir, paprykę pokroić w paski, pora w krążki. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w byle co i tak kawałki "znikną" w sosie. Do rondla, albo głębszej patelni wlewamy oliwę i wrzucamy kolejno: marchew, seler, imbir, paprykę, pomidory (oczywiście nic się nie stanie, jak się to wrzuci wszystko razem). Po podsmażeniu zalewamy bulionem i dusimy. Jak się warzywa podduszą, wlewamy mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie – dzięki temu zrobi się taka szklista poświata.

Kurczaka smażyć najlepiej bez tłuszczu (lub grillować), po czym wrzucić do warzyw. W międzyczasie gotujemy ryż. Gdy wszystko będzie gotowe, układać artystyczne kompozycje na talerzach z chińskiej porcelany ;) Papryka co prawda nie gra tu głownych skrzypiec, ale podłączam przepis do akcji:

 

niedziela, 09 września 2012, sheridens

Polecane wpisy

Komentarze
mopswkuchni
2012/09/09 19:16:04
Ciekawy przepis, dziękuję za dodanie go do akcji psiankowatej!




Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów